
ROBERT SOWA - ŻOŁĄDKI GĘSIE Z CHORIZO, POMIDORAMI, OLIWKAMI I KAPARAMI
Na patelni, na oleju z suszonych pomidorów, smażymy kiełbasę chorizo i po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i żołądki ....
Na patelni, na oleju z suszonych pomidorów, smażymy kiełbasę chorizo i po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i żołądki ....
Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po pięciu minutach dodać konfiturę różaną i całość...
Na początek przygotować marynatę: zmiksować achiote, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać oregano, vinegret, pieprz i sól do smaku....
Gęsinę pokroić i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć,...
Pierś z gęsi oczyścić i osuszyć. Naciąć od strony skóry w kratkę. Smażyć z każdej strony po około 5 minut. W międzyczasie...
Gęsinę oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i gotować do miękkości. Gęsinę...
Ciepłe ugotowane w tłuszczu do miękkości udka rozdrabniamy widelcem na pojedyncze kawałki mięsa. Lekko je siekamy nożem, ręką wyrabiamy...
Na dwie godziny zasalamy żołądki czubatą łyżką grubej soli, dodajemy 2 gałązki rozmarynu, czosnek w łupinie przekrojony na pół i...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.