MARLENA CICHOCKA - TACOS Z GĘSINĄ DUSZONĄ W SOSIE SMOKED CHIPOTLE Z SALSĄ PICO DE GALLO (EWENTUALNIE Z MARYNOWANĄ CEBULKĄ W HABANERO I CYTRUSACH)

Pierś z gęsi oczyścić i osuszyć. Naciąć od strony skóry w kratkę. Smażyć z każdej strony po około 5 minut. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem każdą ze stron, a następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 6 minut. Jeśli mięso ma być bardziej wysmażone należy zostawić je w piekarniku kilka minut dłużej. Po pieczeniu mięso musi „odpocząć” i puścić trochę soku.
W czasie gdy pierś się piecze można przygotować sos smoked chipotle. W tym celu należy posiekać papryczki, dodać skórkę z limonki, 2 łyżeczki soku z limonki, kumin, sól i pieprz. Wszystko dobrze utrzeć przy pomocy moździerza. Tak przygotowaną marynatę przełożyć do garnuszka i zalać przecierem pomidorowym, przyprawić miodem i solą z pieprzem; zagotować i delikatnie zredukować.
Aby przygotować tortille, do mąki trzeba dodać ciepłą wodę i szczyptę soli i wyrobić na gładkie jednolite ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 20 minut. Po tym czasie odrywać kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i używając foli spożywczej rozwałkować. Smażyć na rozgrzanej suchej patelni z obu stron. Gotowe tortille przykryć aby nie wysychały.
Na koniec należy przygotować salsę: pokroić drobno pomidora i cebulkę, dodać posiekaną kolendrę, sok z limonki i przyprawić solą oraz pieprzem.
Mięso pokroić w cienkie plastry i zamoczyć w sosie. Wykładać na tortille i podawać z salsą.