Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

MARLENA CICHOCKA - GĘSINA W SOSIE MOLE POBLANO ( CHILLI+ CZEKOLADA) PODAWANE Z RYŻEM, POSYPANE SEZAMEM

Gęsinę oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i gotować do miękkości. Gęsinę można również ugotować w wolnowarze lub sous vide.

Aby przygotować sos należy wlać do garnka salsę mole, dodaj trochę bulionu z gotowania i (na początek) 1/2 tabliczki czekolady. Całość wymieszać i podgrzać. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej bulionu. Jeśli sos jest za mało czekoladowy, można dodać także więcej czekolady.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, a na suchej patelni podprażyć sezam.

Mięso i ryż podawać polane czarnym sosem i posypane sezamem.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.