MARLENA CICHOCKA - GĘSINA W SOSIE MOLE POBLANO ( CHILLI+ CZEKOLADA) PODAWANE Z RYŻEM, POSYPANE SEZAMEM

Gęsinę oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i gotować do miękkości. Gęsinę można również ugotować w wolnowarze lub sous vide.
Aby przygotować sos należy wlać do garnka salsę mole, dodaj trochę bulionu z gotowania i (na początek) 1/2 tabliczki czekolady. Całość wymieszać i podgrzać. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej bulionu. Jeśli sos jest za mało czekoladowy, można dodać także więcej czekolady.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, a na suchej patelni podprażyć sezam.
Mięso i ryż podawać polane czarnym sosem i posypane sezamem.