Carpaccio z gęsi marynowane w czerwonym winie z płatkami dyni - Pomodoro
Dynie kroimy w cienki płatki marynujemy z rozmarynem, czosnkiem, olejem i czerwonym pieprzem. Odstawiamy na 15 min Pierś gęsi...
Dynie kroimy w cienki płatki marynujemy z rozmarynem, czosnkiem, olejem i czerwonym pieprzem. Odstawiamy na 15 min Pierś gęsi...
I miejsce 2012
I miejsce w kategorii najlepszy przepis w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012 Gęś natrzeć dokładnie...
Finalista 2012
Finalista w kategorii najlepszy przepis w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012 Oczyszczone żołądki zalać wrzącą...
Finalista 2012
Finalista w kategorii najlepszy przepis w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012 Zamrożoną gęś rozmrozić, umyć. Odciąć skrzydła i szyję,...
Finalista 2012
Finalista w kategorii najlepszy przepis w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012 Gęś natrzeć solą, świeżo zmielonym...
Finalista 2012
Finalista w kategorii najlepszy przepis w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012 Rydze oczyścić i opłukać. Pokroić w...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.