Pieczona gęsia pierś z knedlikami faszerowanymi borowikami podane na konfiturze buraczanej z musem dyniowym z imbirem
Pieczona pierś z gęsi. Mięso czyścimy, myjemy i osuszamy. Układamy na rozgrzanej patelni zaczynając od strony pokrytej skórą....
Pieczona pierś z gęsi. Mięso czyścimy, myjemy i osuszamy. Układamy na rozgrzanej patelni zaczynając od strony pokrytej skórą....
Farsz do pierogów. Udka oczyszczamy, myjemy i suszymy. Nacieramy oliwą, solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawiamy w chłodni na...
Czyścimy wstępnie korpus, skrzydełka i szyję gęsi. Dokładnie myjemy i osuszamy. Obieramy włoszczyznę,myjemy, suszymy i kroimy na...
WYKONANIE: Jagody przesmażyć z miodem, podlać czerwonym winem. Dla zbalansowania słodyczy dodać sok z limonki. Zredukować. Gotowy sos...
Duszona gęsia pierś pod gruszką glazurowaną na julienne warzywnym podawana z zasmażanymi kopytkami Przepis dla 4 osób...
Szalotke i czosnek kroimy podsmazamy na klarowanym masle dodajemy kurki i dusimy .Podlewamy winem i odparowujemy nastepnie podlewamy...
Moja gęś w „AleGlorii” jest zatem faszerowana cielęciną, gęsią wątróbką i skwarkami z dzika. Aromatu i charakteru...
1.Pomarańcze kroimy w ósemki wyciskamy sok po czym zasypujemy solą. Seler naciowy kroimy w kostkę około 5cm, łączymy wszystko z...
Z wina ,czosnku,pomaranczy,cynamonu,gozdzikow,robimy marynate do fileta.Piers marynujemy 12 godzin ,po zamarynowaniu wyciagamy obsuszmy...
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon. Cebulę pokroić w piórka, a boczek w cienkie długie i cienkie paski. Wątróbkę...
Gęś wytrybować z kości. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Kaszę ugotować na sypko, dodać podsmażony boczek z cebulą i...
Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem, następnie zalać winem. Mięso odstawić najlepiej na noc do lodówki. Jabłka pokroić w cząstki,...
Pierś z gęsi przyprawić solą, pieprzem i majerankiem , odstawić do lodówki na min. godzinę , obsmażyć szybko na patelni ,...
Uda gęsie namoczyć na ok.12 godz w solance z przyprawami korzennymi, następnie osuszyć, oczyścić dokładnie z przypraw, ułożyć w rondlu...
Żołądki należy oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką i smażyć saute na złoty kolor. Następnie należy ściągnąć...
Z Wody, Octu winnego, Liścia laurowego, Ziela angielskiego, Czosnku, Cukru należy zrobić marynatę do gęsiego fileta (czas marynowania...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.