
PHILLIPPE ABRAHAM - KOMPRESOWANA TERRINA Z ŻOŁĄDKAMI GĘSIMI, FRANCUSKĄ MUSZTARDĄ I SOSEM Z WĘDZONEJ MAKRELI
SPOSÓB WYKONANIA SOSU: Do majonezu dodać wędzoną makrelę, wymieszać do jednolitej konsystencji, przyprawić i sos gotowy....
SPOSÓB WYKONANIA SOSU: Do majonezu dodać wędzoną makrelę, wymieszać do jednolitej konsystencji, przyprawić i sos gotowy....
SPOSÓB WYKONANIA PIKLI: Obrać i pokroić w cienkie paski cebulę i umieścić w naczyniu, w którym będzie się marynować....
Wątróbkę mocno podsmażyć na patelni z każdej strony przez dwie minuty, następnie odłożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na tej...
Piersi z gęsi ułożyć na desce i naciąć skórę w kratkę. Następnie natrzeć dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i...
W garnku, na smalcu gęsim, smażymy kiełbasę , cebulę białą i czerwoną oraz czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat...
Na patelni, na oleju z suszonych pomidorów, smażymy kiełbasę chorizo i po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i żołądki ....
Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po pięciu minutach dodać konfiturę różaną i całość...
Na początek przygotować marynatę: zmiksować achiote, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać oregano, vinegret, pieprz i sól do smaku....
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.