TOMASZ JAKUBIAK - OSTRYGOWY TATAR Z GĘSINY
Z piesi z gęsi usunąć błonki i drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki tatara i wymieszać. W rondelku wymieszać sos sojowy z sokami...
Z piesi z gęsi usunąć błonki i drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki tatara i wymieszać. W rondelku wymieszać sos sojowy z sokami...
W moździerzu utrzeć zioła, kafir, czosnek i chili. Połączyć z mięsem i pozostałym składnikami. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i...
SPOSÓB WYKONANIA PIERSI: Wymieszać w misce sól, czosnek, tymianek, liść laurowy i masło. Dodać piersi gęsie, wymasować i...
SPOSÓB WYKONANIA SOSU: Do majonezu dodać wędzoną makrelę, wymieszać do jednolitej konsystencji, przyprawić i sos gotowy....
SPOSÓB WYKONANIA PIKLI: Obrać i pokroić w cienkie paski cebulę i umieścić w naczyniu, w którym będzie się marynować....
Wątróbkę mocno podsmażyć na patelni z każdej strony przez dwie minuty, następnie odłożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na tej...
Piersi z gęsi ułożyć na desce i naciąć skórę w kratkę. Następnie natrzeć dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i...
W garnku, na smalcu gęsim, smażymy kiełbasę , cebulę białą i czerwoną oraz czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.