
TOMASZ JAKUBIAK - MAKARON SMAŻONY Z MIELONĄ GĘSINĄ W SOSIE OSTRYGOWYM
Makaron udon przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim anyż, cynamon i pieprz....
Makaron udon przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim anyż, cynamon i pieprz....
W rondelku, na małym ogniu, podgrzać oleje i chili. Gotować około 15 minut i odcedzić. Powstały ostry olej wymieszać z pozostałymi...
Z piesi z gęsi usunąć błonki i drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki tatara i wymieszać. W rondelku wymieszać sos sojowy z sokami...
W moździerzu utrzeć zioła, kafir, czosnek i chili. Połączyć z mięsem i pozostałym składnikami. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i...
SPOSÓB WYKONANIA PIERSI: Wymieszać w misce sól, czosnek, tymianek, liść laurowy i masło. Dodać piersi gęsie, wymasować i...
SPOSÓB WYKONANIA SOSU: Do majonezu dodać wędzoną makrelę, wymieszać do jednolitej konsystencji, przyprawić i sos gotowy....
SPOSÓB WYKONANIA PIKLI: Obrać i pokroić w cienkie paski cebulę i umieścić w naczyniu, w którym będzie się marynować....
Wątróbkę mocno podsmażyć na patelni z każdej strony przez dwie minuty, następnie odłożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na tej...
Piersi z gęsi ułożyć na desce i naciąć skórę w kratkę. Następnie natrzeć dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i...
W garnku, na smalcu gęsim, smażymy kiełbasę , cebulę białą i czerwoną oraz czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat...
Na patelni, na oleju z suszonych pomidorów, smażymy kiełbasę chorizo i po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i żołądki ....
Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po pięciu minutach dodać konfiturę różaną i całość...
Gęsinę pokroić i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć,...
Na początek przygotować marynatę: zmiksować achiote, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać oregano, vinegret, pieprz i sól do smaku....
Pierś z gęsi oczyścić i osuszyć. Naciąć od strony skóry w kratkę. Smażyć z każdej strony po około 5 minut. W międzyczasie...
Gęsinę oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i gotować do miękkości. Gęsinę...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.