Język:
POLECAMY TRANSMISJĘ
Czy gęś staje się marką województwa kujawsko-pomorskiego?
KONFERENCJA ONLINE
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

ROBERT SOWA - GĘSIE WATRÓBKI Z PATELNI PODANE NA KARMELIZOWANYCH FIGACH Z PŁATKAMI RÓŻY I CZARNYM PIEPRZEM

Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po pięciu minutach dodać konfiturę różaną i całość doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Oczyszczone wątróbki pokroić w plastry, oprószyć mąką   i szybko obsmażyć na smalcu gęsim, na gorącej patelni; lekko posolić. Smażone wątróbki ułożyć na zrumienionej w tosterze (lub patelni)  chałce. Podawać z karmelizowanymi figami, sosem różanym i świeżą miętą.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.