MARLENA CICHOCKA - TACOS Z WOLNOGOTOWANĄ GĘSINĄ W SOSIE ACHIOTE Z SALSĄ MANGO

Na początek przygotować marynatę: zmiksować achiote, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać oregano, vinegret, pieprz i sól do smaku. Gęsinę pokroić i zamarynować. Po zamarynowaniu mięso piec w temperaturze 150 stopni przez ok 3 godziny, pod przykryciem (można także przygotować je w wolnowarze przez ok 10-12 godzin).
Gdy mięso będzie gotowe, tuż przed podaniem, przygotować tortille. W tym celu do mąki należy dodać ciepłą wodę i szczyptę soli i wyrobić gładkie jednolite ciasto, przykryć je folią spożywczą i odstawić na około 20 minut. Następnie odrywać kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozwałkować je używając foli spożywczej. Tortille smażyć z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Gotowe tortille przykryć aby nie wysychały.