Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

MARLENA CICHOCKA - TACOS Z WOLNOGOTOWANĄ GĘSINĄ W SOSIE ACHIOTE Z SALSĄ MANGO

Na początek przygotować marynatę: zmiksować achiote, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać oregano, vinegret, pieprz i sól do smaku. Gęsinę pokroić i zamarynować. Po zamarynowaniu mięso piec w temperaturze 150 stopni przez ok 3 godziny, pod przykryciem (można także przygotować je w wolnowarze przez ok 10-12 godzin).

Gdy mięso będzie gotowe, tuż przed podaniem, przygotować tortille. W tym celu do mąki należy dodać ciepłą wodę i szczyptę soli i wyrobić gładkie jednolite ciasto, przykryć je folią spożywczą i odstawić na około 20 minut. Następnie odrywać kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozwałkować je używając foli spożywczej. Tortille smażyć z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Gotowe tortille przykryć aby nie wysychały.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.