Język:
POLECAMY TRANSMISJĘ
Czy gęś staje się marką województwa kujawsko-pomorskiego?
KONFERENCJA ONLINE
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

ROBERT SOWA - ŻOŁĄDKI GĘSIE Z CHORIZO, POMIDORAMI, OLIWKAMI I KAPARAMI

Na patelni, na oleju z suszonych pomidorów, smażymy kiełbasę chorizo i po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i żołądki .  Następnie dodajemy kapary, oliwki, pomidory i masło. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Przygotowane żołądki  podajemy w miseczkach i dekorujemy  świeżymi ziołami.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.