
Agata Wojda - Rillettes z gęsich udek z żurawiną imbirową i musem chrzanowym na gryczanym placuszku
Ciepłe ugotowane w tłuszczu do miękkości udka rozdrabniamy widelcem na pojedyncze kawałki mięsa. Lekko je siekamy nożem, ręką wyrabiamy...
Ciepłe ugotowane w tłuszczu do miękkości udka rozdrabniamy widelcem na pojedyncze kawałki mięsa. Lekko je siekamy nożem, ręką wyrabiamy...
Na dwie godziny zasalamy żołądki czubatą łyżką grubej soli, dodajemy 2 gałązki rozmarynu, czosnek w łupinie przekrojony na pół i...
Pierś z gęsi oczyszczamy z błon i marynujemy w Brandy, soli, pieprzu i pokrojonej mięcie. Gotujemy próżniowo w temperaturze...
Przyprawy miksujemy i dokładnie obtaczamy w nich żołądki, odstawiamy na 2 godzin. Wstawiamy do naczynia, zalewamy rozpuszczonym smalcem...
Mięso mielimy na oczku kiełbasianym, natomiast boczek na oczku drobniejszym. Wymieszać z przyprawami i odstawić na 24 godziny aby mięso...
.
w trakcie uzupełniania
Dodać przyprawy (rozmaryn, liście laurowe, tymianek ,ziele, jałowiec) zalać gorącą wodą ,żeby mięso było prawie całe przykryte płynem...
Filet z gęsi myjemy, czosnek obieramy, rozcieramy czosnek z tymiankiem, majerankiem i solą morską w moździerzu. Dodajemy olej rzepakowy...
Technika przygotowania: Czosnek obrać posiekać, połączyć z masłem i tymiankiem, udo z gęsi posolić, popieprzyć, natrzeć...
Technika przygotowania: Pierś gęsi myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy ręcznikiem papierowym i siekamy bardzo drobno ostrym nożem razem...
Wątróbkę pokroić na plastry (około 1,5 cm grubości). Delikatnie oprószyć mąką. Na patelnię wyłożyć pół porcji...
Opłukać filety i ponacinać z wierzchu. Na nieprzywierającej patelni rozpuścić dobrze masło i ułożyć filety. Smażyć na wysokim ogniu po...
Na wrzącą wodę wsypać kaszę kukurydzianą i gotować przez około 40 minut. Wyłożyć na blachę i rozsmarować na grubość 2 cm....
Przygotowanie farszu. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Dodać mielone...
Miniburgery w trzech kolorach bułek (z kwiatami koniczyny, pestkami granatu i pokrzywy) z szarpaną, konfitowaną gęsiną na konfiturze z...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.