KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Przepis 3 potrawy z 1 gęsi

3 potrawy z 1 gęsi - Aneta Maciejewska

Konfitowana gęś na grillowanym pieczywie orkiszowo-słonecznikowym z dodatkiem chrupkich ogórków małosolnych. Posiekane...

Przepis 3 potrawy z 1 gęsi

3 potrawy z jednej gęsi - Joanna Roszak

I. Zupa: zupa warzywna z groszkiem :Całą gęś dokładnie myję. Wyjmuję większe kawałki tłuszczu z tuszki. Odcinam skrzydełka, udka,...

Przepis 3 potrawy z 1 gęsi

3 potrawy z 1 gęsi - Piotr Grabowski

Racuchy z gęsiną, śliwką i sosem hoi-sin Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywna pianę dodając szczyptę soli...

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →