Język:
POLECAMY TRANSMISJĘ
Czy gęś staje się marką województwa kujawsko-pomorskiego?
KONFERENCJA ONLINE
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

PHILLIPPE ABRAHAM - KREMOWY PASZTET Z GĘSIEJ WĄTRÓBKI Z PALONYM MASŁEM

Wątróbkę mocno podsmażyć na patelni z każdej strony przez dwie minuty, następnie odłożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w paski cebulę, jabłko i czosnek oraz dodać 100 g masła, sól, pieprz i majeranek. Wszystkie składniki ładnie zrumienić. Dodać całość do wątróbki i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, mieszając co 5 minut. W międzyczasie przygotować palone masło. Po pieczeniu włożyć wszystko do miksera (termomix) i miksować do gładkiej konsystencji. Dodadać sól,  pieprz - w razie potrzeby. Pastę z wątróbki włożyć do słoika, dolać na górę palone masło i pasteryzować na parze przez 15 minut.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.