Język:
POLECAMY TRANSMISJĘ
Czy gęś staje się marką województwa kujawsko-pomorskiego?
KONFERENCJA ONLINE
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

PHILLIPPE ABRAHAM - PIECZONA PIERŚ GĘSIA, VELOUTE Z KALAFIOREM, PIECZONE KASZTANY

SPOSÓB WYKONANIA PIERSI:

Wymieszać w misce sól, czosnek, tymianek, liść laurowy i masło. Dodać piersi gęsie, wymasować i zostawić w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie opłukać gęsinę  i wyłożyć na ręcznik papierowy. Na rozgrzanej patelni smażyć mięso najpierw od strony skóry (około 3 minut), obrócić i dodać masło. Podlewać pianką z masła przez około 4 minuty. Zdjąć pierś z patelni i dać jej „odpocząć” kilka minut.

SPOSÓB WYKONANIA KALAFIORA:

Do garnka z bulionem dodać pokrojony kalafior i gotować około 15 minut na słabym ogniu pod pokrywką aż kalafior będzie miękki. Po gotowaniu dodać śmietanę i ponownie gotować na silnym ogniu około 2 minut. Zestawić z ognia i dodać zimne masło.  Następnie miksować do gładkiej konsystencji. Przyprawić do smaku. Nałożyć łyżkę veloute z kalafiora, pokruszyć kasztany, położyć na to pół piersi z gęsi i porcja gotowa.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.