Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

TOMASZ JAKUBIAK - JAPOŃSKIE PIEROŻKI GYOZA, FASZEROWANE GĘSINĄ I MIĘTĄ, Z PIKANTNYM SOSEM ŚLIWKOWYM

W moździerzu utrzeć zioła, kafir, czosnek i chili. Połączyć z mięsem i pozostałym składnikami.

Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i zwinąć. Pierożki smażyć na małym ogniu a pod koniec podlać wodą i przykryć pokrywką.

W rondelku przesmażyć cebulę i dodać śliwki. Chwilę dusić, doprawić  i dolać wody. Mieszając gotować dalej mieszając aż śliwki się rozpadną. Zmiksować wszystko na jednolity sos wraz z ciepłym bulionem.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.