
Przepis 3 potrawy z 1 gęsi
Eskalopki z piersi gęsiej serwowane z gruszką, borówką i rissotto z dynią
Obie piersi pokroić na 8 eskalopków wzdłuż włókien, następnie lekko rozbić, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące. Smażyć...
Przepis 3 potrawy z 1 gęsi
Obie piersi pokroić na 8 eskalopków wzdłuż włókien, następnie lekko rozbić, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące. Smażyć...
Przepis 3 potrawy z 1 gęsi
Odciąć uda od tuszki gęsiej. Włożyć je do garnka, dodać cebulę, czosnek, natkę. Zalać wodą, zagotować i wtedy doprawić do smaku solą...
Powiadają, że ciężko połączyć staropolskie smaki z nowoczesną kuchnią. Nasza Szefowa Kuchni - Iwona Michalska udowadnia, że jest...
Sposób wykonania: Oczyść udko gęsie. Przygotuj solankę 6%: rozpuść 60 g soli w 1 litrze wody. Zanurz udko gęsie w solance i...
Udo z gęsi doprawiamy i odstawiamy na kilka godzin. Smalec podgrzewamy i zalewamy gęsi. Dodajemy ziele angielskie, gwiazdki anyżu ,...
Przygotowanie: Gęś: Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Dwie nóżki z gęsi doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia...
Makaron udon przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim anyż, cynamon i pieprz....
W rondelku, na małym ogniu, podgrzać oleje i chili. Gotować około 15 minut i odcedzić. Powstały ostry olej wymieszać z pozostałymi...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.