
Pasztet z gęsiny
wątróbkę obgotowujemy, mielimy x 3, dodajemy podsmażoną cebulę i zmoczoną chałkę, doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe...
wątróbkę obgotowujemy, mielimy x 3, dodajemy podsmażoną cebulę i zmoczoną chałkę, doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe...
Przygotowanie pierogów: Zaczynamy od przygotowania farszu do pierogów. Cebulę obrać, pokroić w grube półplasterki,...
Zaczynamy od filetowania piersi z gęsi. Przygotowany filet ze skórą przyprawiamy od wewnętrznej strony pokrojonym czosnkiem i...
Dorodne udo z gęsi przyprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, podlewamy czerwonym winem i odstawiamy do lodówki na 12 godzin....
Przygotowanie: Oczyścić gęś z wnętrzności i posolić. Czosnek wycisnąć , pokroić świeże zioła, zmieszać wszystko z octem i tą mieszaniną...
Zamarynowaną nóżkę gęsią pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez około 2,5 godziny. Oczyszczoną i pokrojoną...
Żołądki gotujemy wraz z przyprawami przez około 2 godziny. Podajemy z pieczywem.
Gęsinę wraz z włoszczyzną gotujemy w wodzie na wolnym ogniu przez 3 godziny. Doprawiamy do smaku.
Gęsine wolno gotować w wywarze, ostudzić, oddzielić mięso od kości, blenderować wtłoczyć pojedyńczo jaja, śmietanę, zimne masło w...
Filet z gęsi przygotowany jest z przyprawami korzennymi metodą sous-vide. Grillowana gruszka jest podana z żurawiną a to wszystko...
filet z gęsi natrzeć solą i pieprzem, następnie zalać tłuszczem gęsim, dodać kilka gałązek świeżego tymianku i gotować ok 3 godziny w...
Nóżkę gęsi marynuje przez conajmniej 12 h w soli i tyminanku na sucho. Gotuje w rozpuszczonym tłuszczu gęsim przez ok 3 h w temp...
Przygotowanie Ciasto: Mąkę zalać gorącą wodą i odczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto jest...
Gęś: piersi natrzeć pieprzem i solą,odstawić w chłodnym miejscu na kilka godzin Zalać tluszczem gęsim, piec 2h w 160 stopniach Kluski...
Z miodu, rozgniecionego czosnku, sosu sojowego, rozmarynu, grubo mielonego pieprzu, octu winnego, szczypty soli, szczypty cukru, ziaren...
...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.