
Przepis 3 potrawy z 1 gęsi
Eskalopki z piersi gęsiej serwowane z gruszką, borówką i rissotto z dynią
Obie piersi pokroić na 8 eskalopków wzdłuż włókien, następnie lekko rozbić, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące. Smażyć...
Przepis 3 potrawy z 1 gęsi
Obie piersi pokroić na 8 eskalopków wzdłuż włókien, następnie lekko rozbić, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące. Smażyć...
Przepis 3 potrawy z 1 gęsi
Odciąć uda od tuszki gęsiej. Włożyć je do garnka, dodać cebulę, czosnek, natkę. Zalać wodą, zagotować i wtedy doprawić do smaku solą...
Przygotowanie: Gęś: Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Dwie nóżki z gęsi doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia...
Makaron udon przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim anyż, cynamon i pieprz....
W rondelku, na małym ogniu, podgrzać oleje i chili. Gotować około 15 minut i odcedzić. Powstały ostry olej wymieszać z pozostałymi...
Z piesi z gęsi usunąć błonki i drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki tatara i wymieszać. W rondelku wymieszać sos sojowy z sokami...
W moździerzu utrzeć zioła, kafir, czosnek i chili. Połączyć z mięsem i pozostałym składnikami. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i...
SPOSÓB WYKONANIA PIERSI: Wymieszać w misce sól, czosnek, tymianek, liść laurowy i masło. Dodać piersi gęsie, wymasować i...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.