Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

TOMASZ JAKUBIAK - OSTRYGOWY TATAR Z GĘSINY

Z piesi z gęsi usunąć błonki i drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki tatara i wymieszać.

W rondelku wymieszać sos sojowy z sokami z cytrusów i podgrzać. Wrzucić plastry buraka i wymieszać je z pozostałymi składnikami.

Na blacie rozłożyć folię przeźroczystą  i położyć na niej ring (okrągłą formę w kształcie obręczy). Spód oraz boki wyłożyć burakiem i do środka włożyć tatar. Odwrócić wszystko na drugą stronę przykrywając od góry talerzem. Majonez wymieszać z sirachem i obok tatara położyć kilka kropek.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.