ROBERT SOWA - PIECZONA PIERŚ Z GĘSI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I KONFITURĄ Z POMARAŃCZY

Piersi z gęsi ułożyć na desce i naciąć skórę w kratkę. Następnie natrzeć dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na około 4-6 godzin.
Obrane gruszki, skropione sokiem z cytryny podsmażyć na smalcu , dodać rozmaryn, miód , śliwowicę i krótko dusić, aby owoce nie rozpadły się i pozostały w całości. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i grubo mielonym pieprzem.
Zamarynowane mięso obsmażyć na suchej patelni zaczynając od skóry , a następnie ułożyć na blasze i piec 20 – 30 minut (w zależności od wielkości piersi) w temperaturze 180 stopni. Soczyste i aromatyczne piersi przełożyć na deskę, odczekać chwilę (5 minut) i pokroić w plastry. Tak przygotowane piersi z gęsi ułożyć na aromatycznych gruszkach. Przed podaniem mięso należy skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców, dekorować żurawiną i natką pietruszki .