Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

ROBERT SOWA - PIECZONA PIERŚ Z GĘSI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I KONFITURĄ Z POMARAŃCZY

Piersi z gęsi ułożyć na desce i naciąć skórę w kratkę. Następnie natrzeć dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na około 4-6 godzin.

Obrane gruszki, skropione sokiem z cytryny  podsmażyć na smalcu , dodać rozmaryn, miód , śliwowicę i krótko dusić, aby owoce nie rozpadły się i pozostały w całości. Doprawić do smaku sokiem z cytryny  i grubo mielonym pieprzem.

Zamarynowane mięso obsmażyć na suchej patelni zaczynając od skóry , a następnie ułożyć na blasze i piec 20 – 30  minut (w zależności od wielkości piersi)  w temperaturze 180 stopni. Soczyste i aromatyczne piersi przełożyć na deskę, odczekać chwilę (5 minut)  i pokroić w plastry. Tak przygotowane piersi z gęsi ułożyć na aromatycznych gruszkach. Przed podaniem mięso należy skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców, dekorować żurawiną i natką pietruszki .

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.