Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

PHILLIPPE ABRAHAM - KOMPRESOWANA TERRINA Z ŻOŁĄDKAMI GĘSIMI, FRANCUSKĄ MUSZTARDĄ I SOSEM Z WĘDZONEJ MAKRELI

SPOSÓB WYKONANIA  SOSU:

Do majonezu dodać wędzoną makrelę, wymieszać do jednolitej konsystencji, przyprawić i sos gotowy.

 

SPOSÓB WYKONANIA TERRINY:

Usmażyć cebulę i pieczarki na maśle. Dodać sól i pieprz dla smaku. Do miękkiej cebuli i pieczarek dodać nóżki wieprzowe, pietruszkę oraz musztardę, wszystko wymieszać i odstawić na bok.

Pokroić żołądki w cienkie plastry  układać je w foremce (terrinie). Na warstwę żołądków dodać warstwę nóżek wieprzowych i na koniec ponownie plastry żołądków. Zostawiamy terrinę na noc w lodówce pod obciążeniem, aby ją ukształtować. Następnego dnia można ją podawać w postaci plastrów z  sosem z makreli.

 

*Terrina – początkowo naczynie w kształcie korytka na potrawę, która obecnie nazywana jest jak naczynie.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.