Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pieczone gęsie uda z sosem śliwkowym

Gęsie udka umyć, oczyścić natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Śliwki namoczyćw czerwonym winie.Udka wraz z cebulą piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 1 godz. Podczas pieczeniadodać namoczone wcześniej śliwki i podlać bulionem.SOS:Do wytworzonego sosu z udek, który powstał podczas pieczenia dodać śliwki suszone, zalaćśmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.