Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pieczona pierś z gęsi z sosem winno-pieczeniowym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY I PIECZENIA:
1. Przygotowujemy marynatę: olej, świeży czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, bazylia papryka słodka. Pierś  z gęsi (ze skórą) umieścić w pojemniku z marynatą tak aby cała była zakryta odstawić do lodówki na 48h następnie pieczemy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 16 -18 min  W zależności od grubości mięśnia.

2. Wilgotność komory piekarnika  0%

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA SOSU :
1. Do wina czerwonego, dodajemy bulion drobiowy i zasmażkęcałość podgrzewamy do zagotowania stale mieszając trzepaczką   

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA SOSU MALINOWEGO:
1. Do rondelka wlewamy wino dodajemy maliny mrożone i cukier , całość gotujemy aż maliny rozpadną się wyciskamy sok z cytryny .Całość blendujemy bardzo dokładnie i przecedzamy przez gęste sito .  

SPOSÓB NAKŁADANIA I PODANIA:
Danie nakładamy na średni podłużny talerz. Sos malinowy wylewamy na talerz dekoracyjnie .Upieczoną tuszkę kroimy w plastry ok1-1,5cmRozkładamy dekoracyjnie na talerzu polewamy sosem pieczeniowym z winem.Całość dekorujemy sałatą.Mięso dekorujemy gałązką rozmarynu.

MASA POSZCZEGÓLNYCH SKŁADNIKÓW I GOTOWEJ PORCJI NA TALERZU:

  • Gęś 260g
  • Sos pieczeniowo-winny 100ml
  • Rozmaryn 3g
  • Sałata 10g
  • Sos malinowy 1 porcja

RAZEM: ok 400g

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.