Pieczona pierś z gęsi z sosem winno-pieczeniowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY I PIECZENIA:
1. Przygotowujemy marynatę: olej, świeży czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, bazylia papryka słodka. Pierś z gęsi (ze skórą) umieścić w pojemniku z marynatą tak aby cała była zakryta odstawić do lodówki na 48h następnie pieczemy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 16 -18 min W zależności od grubości mięśnia.
2. Wilgotność komory piekarnika 0%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA SOSU :
1. Do wina czerwonego, dodajemy bulion drobiowy i zasmażkęcałość podgrzewamy do zagotowania stale mieszając trzepaczką
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA SOSU MALINOWEGO:
1. Do rondelka wlewamy wino dodajemy maliny mrożone i cukier , całość gotujemy aż maliny rozpadną się wyciskamy sok z cytryny .Całość blendujemy bardzo dokładnie i przecedzamy przez gęste sito .
SPOSÓB NAKŁADANIA I PODANIA:
Danie nakładamy na średni podłużny talerz. Sos malinowy wylewamy na talerz dekoracyjnie .Upieczoną tuszkę kroimy w plastry ok1-1,5cmRozkładamy dekoracyjnie na talerzu polewamy sosem pieczeniowym z winem.Całość dekorujemy sałatą.Mięso dekorujemy gałązką rozmarynu.
MASA POSZCZEGÓLNYCH SKŁADNIKÓW I GOTOWEJ PORCJI NA TALERZU:
- Gęś 260g
- Sos pieczeniowo-winny 100ml
- Rozmaryn 3g
- Sałata 10g
- Sos malinowy 1 porcja
RAZEM: ok 400g