Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pierś gęsi z modrą kapustą

Sposób przyrządzenia:

  1. Piersi gęsi umyj, osusz, a następnie dopraw solą i pieprzem. Obłóż je rozmarynem i marynuj.
  2. Włóż zamarynowane mięso do żaroodpornego naczynia, przykryj i piecz do miękkości ok. 1 godzinę, podlewając wytapiającym się tłuszczem.
  3. Umytą i poszatkowaną kapustę zalej wodą i duś pod przykryciem ok. 30 min., aż będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, duś kolejne 5 min. Dodaj ocet, zamieszaj.Smacznego życzy Club Impresja

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.