Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsia pierś na śliwowicy

Wszystkie suche składniki razem wymieszać i doprawićnimi gęsi. Osobno wymieszaną oliwą, octem i wodą polaćmięso i odstawić do lodówki na 24 godz. Pamiętać aby po 12 godz. poobracać mięso. Piec w 180 podlewając wodą. Na koniec pieczenia podlać śliwowicą i dodać śliwki.

Dworek Koper

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.