Pieczona gęś z cannelloni z domowego ciasta francuskiego....
Pieczona gęś z cannelloni z domowego ciasta francuskiego nadziewanym powidlami z czerwonej cebuli, jabłkami smażonymi z majerankiem i puree z marchewki
Składniki marynaty zagotowujemy ze sobą i studzimy. Gęś wkładamy do marynaty na 12 godzin, potem obsuszamy. Przed pieczeniem smarujemy miodem, wkładamy do piekarnia nagrzanego do 140 stopni. Po 10 min powtarzamy czynność smarowania, pieczemy około 2 godzin.
Składniki mieszkamy ze sobą, zagniatamy ciasto. Formujemy prostokąt o grubości około1cm, kładziemy na środku masło, zakładamy na nie dłuższe boki i potem krótsze. Rozwałkowujemy je na prostokąt - bok ma być 3 razy dłuższy niż szerokość. Składamy ciasto wzdłuż dłuższego boku. Najpierw jedną stronę do środka, potem druga. Chłodzimy. Potem znowu rozwałkowujemy na prostokąt. Czynność powtarzamy 6 razy. Z ciasta wycinać prostokąt 4x8cm. Z papieru do pieczenia robimy walec i zawijamy wokół niego ciasto , brzegi smarujemy jajkiem. Bierzemy w temperaturze 210stopni do zrumienienia - ok 8-10 min.
Karmelizujemy miód na patelni, wrzucamy cebulę pokrojona w piórka, podlewamy winem, wrzucamy przyprawy i dusimy do miękkości, ewentualnie podlewając wodą, gdyby cebula nie miękła, a płyn by odparował.
Jabłka kroimy na cząstki i dusimy w miodzie i alkoholu. Gdy sos zgęstnieje, a jabłka zmiękną, dodajemy majeranek
Marchew gotujemy z dodatkiem przypraw do miękkość. Wyciągamy przyprawy i przecieramy przez sito. Dodajemy śmietanę, mieszamy.