Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pieczona gęś z cannelloni z domowego ciasta francuskiego....

Pieczona gęś z cannelloni z domowego ciasta francuskiego nadziewanym powidlami z czerwonej cebuli, jabłkami smażonymi z majerankiem i puree z marchewki

Składniki marynaty zagotowujemy ze sobą i studzimy. Gęś wkładamy do marynaty na 12 godzin, potem obsuszamy. Przed pieczeniem smarujemy miodem, wkładamy do piekarnia nagrzanego do 140 stopni. Po 10 min powtarzamy czynność smarowania, pieczemy około 2 godzin.

Składniki mieszkamy ze sobą, zagniatamy ciasto. Formujemy prostokąt o grubości około1cm, kładziemy na środku masło, zakładamy na nie dłuższe boki i potem krótsze. Rozwałkowujemy je na prostokąt - bok ma być 3 razy dłuższy niż szerokość. Składamy ciasto wzdłuż dłuższego boku. Najpierw jedną stronę do środka, potem druga. Chłodzimy. Potem znowu rozwałkowujemy na prostokąt. Czynność powtarzamy 6 razy. Z ciasta wycinać prostokąt 4x8cm. Z papieru do pieczenia robimy walec i zawijamy wokół niego ciasto , brzegi smarujemy jajkiem. Bierzemy w temperaturze 210stopni do zrumienienia - ok 8-10 min.

Karmelizujemy miód na patelni, wrzucamy cebulę pokrojona w piórka, podlewamy winem, wrzucamy przyprawy i dusimy do miękkości, ewentualnie podlewając wodą, gdyby cebula nie miękła, a płyn by odparował.

Jabłka kroimy na cząstki i dusimy w miodzie i alkoholu. Gdy sos zgęstnieje, a jabłka zmiękną, dodajemy majeranek

Marchew gotujemy z dodatkiem przypraw do miękkość. Wyciągamy przyprawy i przecieramy przez sito. Dodajemy śmietanę, mieszamy.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.