Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Udka z gęsi confi podane na sałatce z kasztanów i kurek

Udka oczyścić i opłukać natrzeć solą i pieprzemnatarte udka obsmażyć na maśle  i włożyć do rondla dodać czosnek i rozmaryn całość zalać oliwą lub gęsim tłuszczem i gotować do miękkościkurki oczyścić i opłukać , podsmażyć na maśle z cebulą do podsmażonych kurek dodać pokrojone na pól kasztany zalać winiakiem i dusić około 5 minut na koniec dodać pokrojone na pól pomidorki koktajlowe i posiekany koperek całość doprawić solą pieprzem i cukrem do smaku.

Hotel Artis

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.