Przepis konkursowy 2014
Gęś po staropolsku
Z oczyszczonej gęsi usunąć kości oraz nadmiar tłuszczu. Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić w chłodne miejsce na ok. 4...
Przepis konkursowy 2014
Z oczyszczonej gęsi usunąć kości oraz nadmiar tłuszczu. Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić w chłodne miejsce na ok. 4...
Pierś oczyścić z resztek piór, natrzeć połową soli wymieszanej roztartymi przyprawami,odstawić na 5 godzin w chłodne miejsce. Z...
Pierś gęsią oczyszczamy z pozostałości piór, skórę dokładnie przycinamy na wielkość piersi, marynujemy w w/w...
Żołądki oczyszczamy i myjemy , następnie wkładamy do głębokiego garnka , zalewamywodą , wstawiamy do zagotowania, solimy i gotujemy ok....
Pierś gęsi czyścimy, usuwamy nadmiar tłuszczu i myjemy. Obsmażamy od strony skóry najlepiej od razu w małym rondelku. Gdy się...
Marynujemy filet z gęsi ( sól, pieprz, majeranek, oliwa, czosnek ) 24 h.Następnie podsmażamy filet na patelni skórą do...
Filet z gęsi nacinamy w paski marynujemy w żubrówce ,pieprzu , jałowcu, oleju i rozmarynie . smażymy na złoto z obu stron...
Wypatroszoną gęś dokładnie myjemy. W środku i na zewnątrz nacieramy ją solą i dużą ilością majeranku, a następnie wstawiamy na kilka...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.