Parfait z gęsiej wątroby aromatyzowanej Trójniakiem...
... serwowany na pieczonej dyni z karmelizowanymi orzechami włoskimi. Podsmaż na oliwie cebule w kostkę, dodaj oczyszczoną wątrobę...
... serwowany na pieczonej dyni z karmelizowanymi orzechami włoskimi. Podsmaż na oliwie cebule w kostkę, dodaj oczyszczoną wątrobę...
Nóżki posolić, doprawić pieprzem i marynować przez noc w dressingu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przed pieczeniem orzechy...
Ugotować ryż na sypko , połączyć z mielonym mięsem z gęsi dodać przyprawy.Następnie zawijamy w uprzednio sparzoną kapustę ( dwa rodzaje...
Gęsie udka umyć, osolić, posypać pieprzem i i podsmażyć ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w ćwiartki i zeszklić na tłuszczu...
Wyluzować udko i pierś. Przyprawić solą i białym pieprzem, w środek ułożyć gałązki świeżego tymianku, zwinąć w roladę i osznurować....
Na tłuszczu gęsim podsmażyć podzieloną na cztery części gęś i surowy boczek. Dodać obrane warzywa, przyprawić, zalać wodą, gotować na...
Udko i pierś ugotować z warzywami do miękkości, mięso zmielić w maszynce 2 razy, przełożyć do termomixu i zblęderować, dodać świeży...
UDKO GĘSIE CONFIT Udka marynujemy w przyprawach oraz czosnku, przekładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki na 24 godziny....
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.