Pierś z gęsi z sosem żurawinowo-jabłkowym
Pierś z gęsi przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ostawiamy na godzinę, następnie obsmażamy pierś z dwóch stron na...
Pierś z gęsi przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ostawiamy na godzinę, następnie obsmażamy pierś z dwóch stron na...
Gęś oczyścić , umyć i wysuszyć . Przygotować bejcę z dwóch główek przeciśniętego czosnku z majerankiem,solą pieprzem ,...
Udo gęsie luzujemy z kości. Rozbijamy delikatnie mięso tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso odkładamy do...
Udko z polskiej gęsi w wykwintnym sosie własnym podane na karmelizowanych gruszkach z dodatkiem białych klusek Przygotowanie...
Umyte i osuszone udka nacieramy świeżym pieprzem i czosnkiem . Następnie obkładmy liśćmi laurowymi i tymiankiem . Wszystko zalewamy...
W moździerzu rozcieramy kolendrę , skórkę pomarańczową oraz brązowy cukier . Tak przygotowane przyprawy wcieramy pod...
Jest to typowy przepis kuchni regionu Włoch – Umbrii.Autorem przepisu jest mama właściciela naszej restauracji, Pani...
Piersi z gęsi opłukać natrzeć solą pieprzem posiekanym czosnkiem i majerankiem skropić oliwą i pozostawić na 3 godziny w...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.