Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Staropolski rosół z gęsi

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś z gęsi w calvadosie z jabłkami- pierś z gęsi - sok z ogórków kwaszonych-przyprawy ( sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek)- włoszczyzna - jabłka - masło - calvados (lub wódka jabłkowa)Sposób przygotowania: Pierś marynujemy w soku z ogórków 24godz. po wyjęciu i odsuszeniu doprawiamy pieprzem i papryką. Obsmażmy na suchej patelni skórą do dołu  dokładamy warzywa skrapiamy alkoholem, dodajemy resztę przypraw następnie podlewamy rosołem, dusimy do miękkości . Jabłka kroimy julienne flambirujemy  dodajemy majeranek. Na jabłkach układamy pokrojoną pierś z gęsi  podajemy z szagówkami  (kopytka) i glazurowanymi burakami.

Gościniec Sucholeski

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.