Sałatka z półgęskiem i sosem curry
Pierś oczyścić z resztek piór, natrzeć połową soli wymieszanej roztartymi przyprawami,odstawić na 5 godzin w chłodne miejsce. Z reszty soli i przypraw sporządzić wywar,wystudzić, zalać piersi i szczelnie przycisnąć, peklować 5 dni. Piersi wędzić w dymie olchowo – bukowym o temperaturze ok. 35stopni trzy dni po 6 godzin.
Sałatę lodową kroimy w grubą kostkę, rozsypujemy na dużym półmisku, pomidora kroimy w półksiężyce, ogórka w półplasterki, cebulę w cienkie krążki, wszystko układamyfantazyjnie na sałacie, przybieramy kukurydzą, oprószamy solą. Z jogurtu, majonezu, sokuz cytryny, cukru i curry sporządzamy sos , mieszając dokładnie wszystkie składniki. Nawarzywnej kompozycji układamy cienko krojone plastry półgęska, polewamy sosem przedsamym podaniem.