Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Sałatka z półgęskiem i sosem curry

Pierś oczyścić z resztek piór, natrzeć połową soli wymieszanej roztartymi przyprawami,odstawić na 5 godzin w chłodne miejsce. Z reszty soli i przypraw sporządzić wywar,wystudzić, zalać piersi i szczelnie przycisnąć, peklować 5 dni. Piersi wędzić w dymie olchowo – bukowym o temperaturze ok. 35stopni trzy dni po 6 godzin.

Sałatę lodową kroimy w grubą kostkę, rozsypujemy na dużym półmisku, pomidora kroimy w półksiężyce, ogórka w półplasterki, cebulę w cienkie krążki, wszystko układamyfantazyjnie na sałacie, przybieramy kukurydzą, oprószamy solą. Z jogurtu, majonezu, sokuz cytryny, cukru i curry sporządzamy sos , mieszając dokładnie wszystkie składniki. Nawarzywnej kompozycji układamy cienko krojone plastry półgęska, polewamy sosem przedsamym podaniem.

Restauracja Żak

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.