Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pierś gęsia pieczona na różowo , podana na modrej kapuście

Pierś gęsią oczyszczamy z pozostałości piór, skórę dokładnie przycinamy na wielkość piersi, marynujemy w w/w przyprawach i oliwie , odstawiamy na 1 dobę do lodówki. Po upływie czasu obsmażamy na złoty kolor pierś na suchej patelni , zaczynając od strony skóry. Po usmażeniu pakujemy do worka próżniowego i wakumujemy, gotujemy w piecu na parze przez 8 – 10 minut w zależności od wielkości piersi. Pierś wystudzamy i przechowujemy w lodówce.

Modra kapusta:

Kapustę oczyszczamy z niepotrzebnych liści, szatkujemy, wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz gęsi, smażymy pod przykryciem ok. 5 minut. W tym czasie kroimy morele i śliwki, jabłko trzemy na grubych oczkach, całość dorzucamy do kapusty wraz z rodzynkami i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut mieszając co jakiś czas. Po upływie czasu zasypujemy całość cukrem i zalewamy octem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą , zestawiamy z ognia, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Pierś podajemy cieniutko krojoną z odrobiną modrej kapusty.

Restauracja Żak

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.