KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 10-11 LISTOPADA 2018 R. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY WYSTAWCYREGULAMIN

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Staropolski rosół z gęsi

Sposób przygotowania: Pieczona pierś z gęsi w calvadosie z jabłkami- pierś z gęsi - sok z ogórków...

Gęsia pierś na śliwowicy

Wszystkie suche składniki razem wymieszać i doprawićnimi gęsi. Osobno wymieszaną oliwą, octem i wodą polaćmięso i odstawić do...

Pierś gęsi z modrą kapustą

Sposób przyrządzenia: Piersi gęsi umyj, osusz, a następnie dopraw solą i pieprzem. Obłóż je rozmarynem i marynuj....

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →