Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Filet z gęsi marynowany w jałowcu i rozmarynie serwowany na smażonych boczniakach z żubrówką

Filet z gęsi nacinamy w paski marynujemy w żubrówce ,pieprzu , jałowcu, oleju i rozmarynie . smażymy na złoto z obu stron ,następnie pieczemy w 180 stopniach  Boczniaki w całości podsmażamy z cebulą na maśle doprawiamy, następnie zalewamy żubrówkąi redukujemy. Dodajemy śmietanę czosnek i pietruszkę. Danie serwujemy na boczniakach w rogu układamy sałatkę z ćwiartkami pomidora dodajemy rzodkiewkę i szczypiorek ,doprawiamy i polewamy oliwą.

Zielona Kuchnia

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.