Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęś pieczona z antonówkami

Wypatroszoną gęś dokładnie myjemy. W środku i na zewnątrz nacieramy ją solą i dużą ilością majeranku, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Ok. 1 kg jabłek myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i posypane majerankiem wkładamy do wnętrza gęsi. Jabłek nie obieramy, jeśli mają ładną zdrową skórkę.Gęś zaszywamy lub zamykamy otwór za pomocą wykałaczek. Gęś układamy na grzbiecie w brytfannie natłuszczonej niewielką ilością oleju. Pieczemy gęś w piekarniku nagrzanym do 220°C, a kiedy się zrumieni, zmniejszamy temperaturę do 180°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez ok. 2 godziny. W tym czasie kilka- kilkanaście razy polewamy tuszkę wytopionym sosem, a jeśli jest go mało – dolewamy niewielką ilość wrzątku. Pod koniec pieczenia dokładamy do brytfanny pozostałe jabłka.Gęś podajemy z domowego wyrobu jarzębiną do mięsa. Gęś doskonale smakuje też na zimno, cienko krojona i podawana z żurawiną.

Zagroda KUWASY

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.