Gęś pieczona z antonówkami
Wypatroszoną gęś dokładnie myjemy. W środku i na zewnątrz nacieramy ją solą i dużą ilością majeranku, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Ok. 1 kg jabłek myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i posypane majerankiem wkładamy do wnętrza gęsi. Jabłek nie obieramy, jeśli mają ładną zdrową skórkę.Gęś zaszywamy lub zamykamy otwór za pomocą wykałaczek. Gęś układamy na grzbiecie w brytfannie natłuszczonej niewielką ilością oleju. Pieczemy gęś w piekarniku nagrzanym do 220°C, a kiedy się zrumieni, zmniejszamy temperaturę do 180°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez ok. 2 godziny. W tym czasie kilka- kilkanaście razy polewamy tuszkę wytopionym sosem, a jeśli jest go mało – dolewamy niewielką ilość wrzątku. Pod koniec pieczenia dokładamy do brytfanny pozostałe jabłka.Gęś podajemy z domowego wyrobu jarzębiną do mięsa. Gęś doskonale smakuje też na zimno, cienko krojona i podawana z żurawiną.
Zagroda KUWASY