Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Filet z gęsi z pure z dyni ze smażonymi grzybami

Marynujemy filet z gęsi ( sól, pieprz, majeranek, oliwa, czosnek ) 24 h.Następnie podsmażamy filet na patelni skórą do dołu aż się wytopi tłuszcz, zalewamy wodą i doprawiamy do smaku i dusimy aż będzie miękka. Borowiki obsmażamy na maśle.Sposób przygotowania puree z dyni: przysmażamy na maśle imbir ( 2dag ) + 100 g cebuli dorzucamy dynię, doprawiamy do smaku. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i gotowe

SMACZNEGO!!!

Zielona Weranda

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.