Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Ravioli z gęsią i konfiturami z żurawin i gruszek

Pierś gęsi czyścimy, usuwamy nadmiar tłuszczu i myjemy. Obsmażamy od strony skóry najlepiej od razu w małym rondelku. Gdy się zarumieni podlewamy wywarem i białym winem. Dodajemy czosnek, majeranek, miód i dusimy pod przykryciem, aż będzie miękkie. Gdy mięso wystygnie mielimy je w blenderze, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku. Z powstałego farszu formujemy małe kuleczki.

Ciasto:

semolinę wsypujemy do robota stacjonarnego z mieszadłem. Dodajemy żółtka i całe jajko, odrobinę oliwy oraz odrobinę wody. Mieszamy do momentu połączenia się składników – ciasto musi być elastyczne.

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chilli czyścimy z nasion i kroimy w kosteczkę. W małym rondelku robimy karmel z cukru, wrzucamy gruszkę i chilli, chwilę dusimy a następnie podlewamy octem balsamicznym i białym winem.

 Żurawinę myjemy. W rondelku robimy karmel, wrzucamy żurawinę a następnie dolewamy czerwonego wina. Dusimy do momentu aż owoce żurawiny pękną.

 Ciasto wałkujemy na cienkie pasy o grubości ok. 2mm, wycinamy kwadraty o boku 5x5. Po środku kładziemy mięsną kulkę. Ranty ciasta smarujemy jajkiem lub wodą, ciasto z farszem składamy w trójkąt a potem formujemy łódeczkę. Ravioli gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.

 Ravioli układamy na talerzu i dekorujemy konfiturą z żurawiny i gruszki. Dla dekoracji można też dodać odrobinę redukcji balsamicznej.

Przepis Restauracji Punta Prima

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.