Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gulasz z żołądków gęsich z warzywami korzeniowymi

Żołądki oczyszczamy i myjemy , następnie wkładamy do głębokiego garnka , zalewamywodą , wstawiamy do zagotowania, solimy i gotujemy ok. 2 godzin do miękkości. Pougotowaniu wystudzamy, obieramy z błony, kroimy na plastry grubości 0,5cm. Wywarodstawiamy do gulaszu. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę i seler kroimyw słupki, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzucamy dorozgrzanego tłuszczu gęsiego, smażymy ok. 5-8 minut do zrumienienia, dodajemy żołądki,zalewamy wywarem wymieszanym z wodą w stosunku 1x1, doprowadzamy do wrzenia,gotujemy ok. 10 minut aby warzywa zmiękły, doprawiamy do smaku. Gulasz zagęszczamy zasmażką trzeciego stopnia. Polecam podawać z ciemnym pieczywem i ogórkiemkiszonym.

Restauracja Żak

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.