Gulasz z żołądków gęsich z warzywami korzeniowymi
Żołądki oczyszczamy i myjemy , następnie wkładamy do głębokiego garnka , zalewamywodą , wstawiamy do zagotowania, solimy i gotujemy ok. 2 godzin do miękkości. Pougotowaniu wystudzamy, obieramy z błony, kroimy na plastry grubości 0,5cm. Wywarodstawiamy do gulaszu. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę i seler kroimyw słupki, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzucamy dorozgrzanego tłuszczu gęsiego, smażymy ok. 5-8 minut do zrumienienia, dodajemy żołądki,zalewamy wywarem wymieszanym z wodą w stosunku 1x1, doprowadzamy do wrzenia,gotujemy ok. 10 minut aby warzywa zmiękły, doprawiamy do smaku. Gulasz zagęszczamy zasmażką trzeciego stopnia. Polecam podawać z ciemnym pieczywem i ogórkiemkiszonym.
Restauracja Żak