Gęś nadziewana jabłkami i smalec gęsi z jabłkami.
Natartą solą, pieprzem i majerankiem tuszkę gęsią wypełnić jabłkami (ćwiartki ze skórą), najlepiej Szara Reneta, zaszyć. Włożyć...
Natartą solą, pieprzem i majerankiem tuszkę gęsią wypełnić jabłkami (ćwiartki ze skórą), najlepiej Szara Reneta, zaszyć. Włożyć...
Piersi z gęsi marynujemy w soli morskiej, białym pieprzu, majeranku, sezamie, papryce słodkiej oraz tłuszczu gęsim. Odstawiamy do...
Tuszkę gęsią wyluzować natrzeć solą , pieprzem rozgniecionym czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz , wątróbki sparzyć nie...
Surową gęsia pierś ( 130 g ) oczyszczamy z błonek i siekamy, dodajemy olej tłoczony na zimno zrzepaku,drobniuteńko pokrojony średni...
Odcinamy czapeczkę z dużej szarej renty, jabłko delikatnie wydrążamy.Nacieramy w środku cukrem,solą majerankiem.Pokrojone kawałki...
1.Pierś przykryć folią i rozklepać, tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Naciąć skórę w kratkę i natrzeć solą, roztłuczonymi...
Wątróbkę i cebulę drobno pokroić i podsmażyć krótko z 5 jabłkami (2 zostawić na później) na patelni. Kasztany...
Umyte i osuszone udka obficie oprószyć solą, pieprzem świeżo mielonym, majerankiem, tymiankiem, plastrami czosnku...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.