Gęś faszerowana …kaczką z polskimi jabłkami
Tuszkę gęsią wyluzować natrzeć solą , pieprzem rozgniecionym czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz , wątróbki sparzyć nie gotować , 3-4 jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych, kaczkę obrać z mięsa, części „chude” tzn pierś , mięso z udek (bez skóry) przemielić na maszynce na grubych oczkach, resztę mięsa i część skóry z kaczki oraz namoczoną bułkę, jabłka ,cebulę, sparzone wątróbki pomielić na drobnych oczkach. Wszystko wyrobić ,można dolać trochę wody od parzenia wątróbek, doprawić solą i pieprzem, dodać pociętą drobno natkę pietruszki. Pozostałe 2-3 jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pozszywać wszystkie „dziury” w gęsiej tuszce zostawiając tylko na brzuchu, napchać gęś farszem, na koniec włożyć ćwiartki jabłek i zaszyć, gęś nie może być maksymalnie napchana farszem i jabłkami musi być puste miejsce, gdyż podczas pieczenia pękłab. Oprószyć gęś majerankiem włożyć do dużego rękawa i na 12 godzin do lodówki. Następnie wstawić rękaw z gęsią do nagrzanego piekarnika na 250 °C .Początkowo piecze się ją w mocno rozgrzanym piekarniku (250-220°C), a następnie zmniejsza się temperaturę (180-200°C). Czas pieczenia ok 5 godzin ( 1 godzina na kilogram mięsa). Można podawać z upieczonymi wydrążonymi jabłkami z farszem z konfitury żurawinowej.
Smacznego
szczerze polecam przepis już nie raz piekłam w ten sposób gęś
Katarzyna Beyger