Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęś faszerowana …kaczką z polskimi jabłkami

Tuszkę gęsią wyluzować natrzeć solą , pieprzem  rozgniecionym czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz , wątróbki sparzyć nie gotować , 3-4 jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych, kaczkę obrać z mięsa, części „chude” tzn pierś , mięso z udek (bez skóry) przemielić na maszynce na grubych oczkach, resztę mięsa i część skóry z kaczki oraz namoczoną bułkę, jabłka ,cebulę,  sparzone wątróbki  pomielić na drobnych oczkach. Wszystko wyrobić ,można dolać trochę wody od parzenia wątróbek, doprawić solą i pieprzem, dodać pociętą drobno natkę pietruszki. Pozostałe 2-3 jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.  Pozszywać  wszystkie „dziury” w gęsiej tuszce zostawiając tylko na brzuchu, napchać gęś farszem, na koniec włożyć ćwiartki jabłek i zaszyć, gęś nie może być maksymalnie napchana farszem i jabłkami musi być puste miejsce, gdyż podczas pieczenia pękłab. Oprószyć gęś majerankiem włożyć do dużego rękawa i na 12 godzin do lodówki. Następnie wstawić rękaw z gęsią do nagrzanego piekarnika na 250 °C .Początkowo piecze się ją w mocno rozgrzanym piekarniku (250-220°C), a następnie zmniejsza się temperaturę (180-200°C). Czas pieczenia ok 5 godzin ( 1 godzina na kilogram mięsa). Można podawać z upieczonymi wydrążonymi jabłkami z farszem z konfitury żurawinowej.

 

Smacznego

szczerze polecam przepis już nie raz piekłam w ten sposób gęś

Katarzyna Beyger

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.