Flaczki z gęsich żołądków
Oczyszczone żołądki umyć, zalać wrząca osolona wodą , ugotować na małym ogniu pod przykryciem, wyjąć i pokroić w pasterki . Warzywa...
Oczyszczone żołądki umyć, zalać wrząca osolona wodą , ugotować na małym ogniu pod przykryciem, wyjąć i pokroić w pasterki . Warzywa...
Żołądki gęsie w szarym sosieObgotowane żołądki opłukać dodać do wywaru warzywnego. Gotować do miękkości.Zrobić zasmażkę z mąki i masła...
Na farsz do pierogów gęś gotujemy do miękkości w wywarze z marchwi, selera, pietruszki, pora, ziela angielskiego, listka...
KONKURS „Przepis na potrawę z gęsiny z polskimi jabłkami" - II miejsce Pierś:Pierś z gęsi rozbijami, doprawiamy solą,...
PRZEPIS NR 1 CZERNINA NA BULIONIE Z GĘSI Z ...
Piersi gęsi podzielić na porcje, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia : pokroić...
Filet z gęsi gęsich z suszonymi owocami.Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Z sosu sojowego, połowy oleju,...
Pierś nadkrawamy do 3/4 grubości skóry doprawiamy pieprzem i tymiankiem,delikatnie solą by tłuszcz się lepiej wytopił. Smażymy...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.