Pieczona gęś z kasztanami i jabłkami
Wątróbkę i cebulę drobno pokroić i podsmażyć krótko z 5 jabłkami (2 zostawić na później) na patelni. Kasztany obrać, pokroić na kawałki i przełożyć na patelnię. Dodać alkohol, cynamon, pieprz do smaku i podsmażyć chwilę.
Gęś umyć, oczyścić, wytrzeć do sucha, obsypać solą i przeciśniętym czosnkiem. Farsz włożyć do środka gęsi, zaszyć gęś i pozostawić w lodówce na cały dzień.Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180°C i piec gęś przez około 4 godziny w gęsiarce lub brytfance, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem, ewentualnie wodą. Na 20 min przed końcem dołożyć do gęsi pozostałe ćwiartki 2 jabłek. Po upieczeniu gęś podzielić na porcję.
Podałam z małymi kluseczkami (gnocci) polanymi sosem wytopionym z pieczenia i kawałkami upieczonych jabłek.
Autor: Bernadeta Jarnot - Manecka