Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pieczona gęś z kasztanami i jabłkami

Wątróbkę i cebulę drobno pokroić i podsmażyć krótko z 5 jabłkami (2 zostawić na później) na patelni. Kasztany obrać, pokroić na kawałki i przełożyć na patelnię. Dodać alkohol, cynamon, pieprz do smaku i podsmażyć chwilę.

Gęś umyć, oczyścić, wytrzeć do sucha, obsypać solą i przeciśniętym czosnkiem. Farsz włożyć do środka gęsi, zaszyć gęś i pozostawić w lodówce na cały dzień.Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180°C i piec gęś przez około 4 godziny w gęsiarce lub brytfance, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem, ewentualnie wodą. Na 20 min przed końcem dołożyć do gęsi  pozostałe ćwiartki 2 jabłek. Po upieczeniu gęś podzielić na porcję. 

Podałam z małymi kluseczkami (gnocci) polanymi sosem wytopionym z pieczenia i kawałkami  upieczonych jabłek.

 Autor: Bernadeta Jarnot -  Manecka

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.