Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Nóżki gęsie w cydrze pieczone, jabłka i żurawina w karmelu ,puree z ziemniaków z gorczycą

Umyte i osuszone udka  obficie oprószyć solą, pieprzem świeżo mielonym, majerankiem, tymiankiem, plastrami czosnku .Ostrożnie ponacinać skórę w kratkę, następnie mięso ułożyć w naczyniu  skórą do dołu i zalać cydrem / 100 ml/ . Naczynie włożyć do lodówki. Marynować około 15 godzin.  P0 15 godzinach włożyć udka gęsie do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, dodać cydr  / 100 ml/ i włożyć  do pieca rozgrzanego do temp. 140°C na około 2 godziny,  przykryć naczynie. Po dwóch godzinach zdjąć  pokrywę, obrócić nóżki skórą do góry  i piec przez 2 godziny  dalej  w temp. 140°C .Co 15 minut  podlewać mięso wytopionym tłuszczem. Ok  40 min. przed zakończeniem pieczenia gęsiny gotujemy ziemniaki  w osolonej wodzie. Kroimy antonówkę, koksę i szarą renetę w małą kosteczkę/ sugeruję ze skórkami/ , skrapiamy sokiem z cytryny. Wsypujemy cukier na rozgrzaną  patelnię  razem z masłem, potrząsamy patelnią często aby uniknąć grudek  i mieszamy od czasu do czasu aż uzyskamy karmel. Jak już zrobiliśmy karmel wrzucamy pokrojone jabłka i wcześniej namoczoną  żurawinę i dusimy w karmelu, dodajemy sok z cytryny,  podlewamy koniakiem, czekamy aż alkohol odparuje. Jak jabłka są już miękkie, od dwóch jabłek, które nam zostały do pieczenia odkrawamy górę i wydrążamy  środek napełniamy skarmelizowanymi jabłkami i żurawiną, przykrywamy odkrojoną górą  i pieczemy około 20 minut w piekarniku . Gdy ziemniaki są już ugotowane odcedzamy je, chwilę czekamy, dodajemy masło, podgrzewamy śmietankę i też dodajemy. Robimy puree przy odmianie ziemniaków bella rossa nie potrzebujemy nawet tłuczka wystarczy je mocno wymieszać na samym końcu dodajemy 2 łyżki musztardy  francuskiej i doprawiamy pieprzem .Ja wcześniej przygotowuję sobie kąpiel wodną  do ziemniaków aby nie wystygły kiedy serwuje danie czyli w większym garnku od tego w którym gotowałam ziemniaki  zagotowuję wodę i kiedy już  mam gotowe puree a woda się zagotowała / szybciej będzie dodać gorącą wodę z czajnika/  wkładam garnek z gotowym puree do kąpieli i  od czasu do czasu zaglądam do niego i mieszam puree i akurat mija 35 minut .Na 5 minut włączamy  termoobieg w piekarniku i pozwalamy skórce  gęsiej zrobić się chrupiącą  następnie  wyjmujemy nóżki gęsi z piekarnika wykładam je na deski drewniane. To mój sposób podawania gęsi, lubię rustykalny styl w kuchni. Polewamy tłuszczem nóżki bardzo delikatnie, wyciągamy  jabłka, ściągam góry jabłek ,wykrawamy ćwiartkę w jednym i drugim  i pozwalamy aby jabłka z żurawiną  wypłynęły na deskę. Do naczynek  przekładamy  puree,  kładziemy na deski i od razu podajemy. Sugeruję dwie godziny przed  podaniem posiłku otworzyć butelkę naprawdę dobrego czerwonego wytrawnego wina. To mój przepis na gęś z jabłkami. Jabłka i gęś,  gęś  i jabłka to wg Mnie perfekcyjna, odwzajemniona miłość. SmacznegoJ


Autor: Beata Bronikowska
Managerka w Restauracji w Starej Kuchni w Krakowie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.