Nóżki gęsie w cydrze pieczone, jabłka i żurawina w karmelu ,puree z ziemniaków z gorczycą
Umyte i osuszone udka obficie oprószyć solą, pieprzem świeżo mielonym, majerankiem, tymiankiem, plastrami czosnku .Ostrożnie ponacinać skórę w kratkę, następnie mięso ułożyć w naczyniu skórą do dołu i zalać cydrem / 100 ml/ . Naczynie włożyć do lodówki. Marynować około 15 godzin. P0 15 godzinach włożyć udka gęsie do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, dodać cydr / 100 ml/ i włożyć do pieca rozgrzanego do temp. 140°C na około 2 godziny, przykryć naczynie. Po dwóch godzinach zdjąć pokrywę, obrócić nóżki skórą do góry i piec przez 2 godziny dalej w temp. 140°C .Co 15 minut podlewać mięso wytopionym tłuszczem. Ok 40 min. przed zakończeniem pieczenia gęsiny gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Kroimy antonówkę, koksę i szarą renetę w małą kosteczkę/ sugeruję ze skórkami/ , skrapiamy sokiem z cytryny. Wsypujemy cukier na rozgrzaną patelnię razem z masłem, potrząsamy patelnią często aby uniknąć grudek i mieszamy od czasu do czasu aż uzyskamy karmel. Jak już zrobiliśmy karmel wrzucamy pokrojone jabłka i wcześniej namoczoną żurawinę i dusimy w karmelu, dodajemy sok z cytryny, podlewamy koniakiem, czekamy aż alkohol odparuje. Jak jabłka są już miękkie, od dwóch jabłek, które nam zostały do pieczenia odkrawamy górę i wydrążamy środek napełniamy skarmelizowanymi jabłkami i żurawiną, przykrywamy odkrojoną górą i pieczemy około 20 minut w piekarniku . Gdy ziemniaki są już ugotowane odcedzamy je, chwilę czekamy, dodajemy masło, podgrzewamy śmietankę i też dodajemy. Robimy puree przy odmianie ziemniaków bella rossa nie potrzebujemy nawet tłuczka wystarczy je mocno wymieszać na samym końcu dodajemy 2 łyżki musztardy francuskiej i doprawiamy pieprzem .Ja wcześniej przygotowuję sobie kąpiel wodną do ziemniaków aby nie wystygły kiedy serwuje danie czyli w większym garnku od tego w którym gotowałam ziemniaki zagotowuję wodę i kiedy już mam gotowe puree a woda się zagotowała / szybciej będzie dodać gorącą wodę z czajnika/ wkładam garnek z gotowym puree do kąpieli i od czasu do czasu zaglądam do niego i mieszam puree i akurat mija 35 minut .Na 5 minut włączamy termoobieg w piekarniku i pozwalamy skórce gęsiej zrobić się chrupiącą następnie wyjmujemy nóżki gęsi z piekarnika wykładam je na deski drewniane. To mój sposób podawania gęsi, lubię rustykalny styl w kuchni. Polewamy tłuszczem nóżki bardzo delikatnie, wyciągamy jabłka, ściągam góry jabłek ,wykrawamy ćwiartkę w jednym i drugim i pozwalamy aby jabłka z żurawiną wypłynęły na deskę. Do naczynek przekładamy puree, kładziemy na deski i od razu podajemy. Sugeruję dwie godziny przed podaniem posiłku otworzyć butelkę naprawdę dobrego czerwonego wytrawnego wina. To mój przepis na gęś z jabłkami. Jabłka i gęś, gęś i jabłka to wg Mnie perfekcyjna, odwzajemniona miłość. SmacznegoJ
Autor: Beata Bronikowska
Managerka w Restauracji w Starej Kuchni w Krakowie