Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pieczone jabłko faszerowane gęsiną

Odcinamy czapeczkę z dużej szarej renty, jabłko delikatnie wydrążamy.
Nacieramy w środku cukrem,solą majerankiem.
Pokrojone kawałki pieczonej gęsi plus łyżkę sosu z pieczenia wkładamy do środka.
Przykrywamy czapeczką i pieczemy w temp 150 stopni do miękości jabłka.
Upieczone jabłko ostrożnie przenosimy na rozetkę ułożoną z liści świeżego szpinaku, obok
dokładając smażone borówki, lub rokitnik.
Resztki z wydrążonego jabłka można wykorzystać do tatara z gęsiej piersi


Autor: Ewa Michalska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.