Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Pierś z jabłkami i plackami z kapusty

1.Pierś przykryć folią i rozklepać, tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Naciąć skórę w kratkę i natrzeć solą, roztłuczonymi goździkami i majerankiem. Zalać winem, chłodzić całą noc. 

2.Godzinę przed smażeniem mięsa  włożyć kapustę do durszlaka i posypać ją solą aby puściła wodę. 

3. Pierś zarumienić na oleju, włożyć do pieca na 10 minut (180 stopni). Na patelni podsmażyć pokrojone jabłka. Dodać starty imbir, skórkę, masło i dusić aż jabłka się rozgotują. 

4. Kapuste odcisnąć i wymieszać z jajkiem, natką, startą marchewką, anyżem i dodac tylę mąki by powstało gęste ciasto. Doprawić solą i pieprzem i usmayć na oleju placki. Pierś pokroić i podawać z sosem jablkowym oraz plackami. 


Autor: Ewa Kosakowska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.