Pierś z jabłkami i plackami z kapusty
1.Pierś przykryć folią i rozklepać, tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Naciąć skórę w kratkę i natrzeć solą, roztłuczonymi goździkami i majerankiem. Zalać winem, chłodzić całą noc.
2.Godzinę przed smażeniem mięsa włożyć kapustę do durszlaka i posypać ją solą aby puściła wodę.
3. Pierś zarumienić na oleju, włożyć do pieca na 10 minut (180 stopni). Na patelni podsmażyć pokrojone jabłka. Dodać starty imbir, skórkę, masło i dusić aż jabłka się rozgotują.
4. Kapuste odcisnąć i wymieszać z jajkiem, natką, startą marchewką, anyżem i dodac tylę mąki by powstało gęste ciasto. Doprawić solą i pieprzem i usmayć na oleju placki. Pierś pokroić i podawać z sosem jablkowym oraz plackami.
Autor: Ewa Kosakowska