GĘŚ DUSZONA W KAPUŚCIE Z JABŁKAMI
Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć majerankiem i mąką, włożyć do garnka i podlać niewielką...
Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć majerankiem i mąką, włożyć do garnka i podlać niewielką...
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na gęsim smalcu. Cukinię, patison, kalarepę i marchewki pokroić i dusić z cebulką. Dodać żurawinę....
Przygotowujemy zalewę z 1l soku jabłkowego,1l soku pomarańczowego oraz 3 łyżeczek miodu. Zalewę gotujemy, następnie pozostawiamy do...
Do gotowania mięsa: 10 liści laurowych , 10 ziarenek ziela angielskiego, 10 kulek pieprzu, 1 kostka bulionowa Mięso wieprzowe, wołowe i...
Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Obrać i posiekać szalotki. Obrać 2 jabłka i pokroić w małećwiartki....
UDKO GĘSIE Udko marynujemy w roztworze solnym 10% przez 30 minut. Rozpuszczamy tłuszcz gęsi i dusimy udko confit (przez około 2-3...
Mieszamy skórkę i sok z pomarańczy z oliwą, kminem,jałowcem i solą. Umieszczamy mięso w marynacie, nacieramy je i odstawiamy na...
Udo z gęsi smażymy confi . Gotujemy kluseczki kładzione z maki mleka jajka , następnie przygotowujemy chutnej z czerwonej cebuli śliwek...
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.