Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Tatar z gęsiej piersi



Surową gęsia pierś ( 130 g ) oczyszczamy z błonek i siekamy, dodajemy olej tłoczony na zimno z
rzepaku,drobniuteńko pokrojony średni ząbek czosnku ,świeży majeranek, ziarna rzepaku, sól do
smaku - wszystko mieszamy, jeszcze raz sprawdzamy smak i układamy na talerzu. Na środku
tatara umieszczamy przepiórcze żółtko (jeżeli nie mamy , to w osobnym naczyniu dodajemy kurze
żółtko - do dodania szczyptę - całe to byłoby zbyt dużo)
Wokół tatara układamy na talerzu drobno posiekaną cebulkę, kwaszony ogórek, kwaszone
grzybki,lub jeżeli nie ma ,to w occie, i posiekane jabłko , najlepiej szarą renetę.
Posypujemy wszystko świeżym majerankiem i nasionami rzepaku.Dodajemy obok kleks oleju
tłuczonego na zimnoz rzepaku ( ja daję olej z Góry Św. Wawrzyńca)


Autor: Ewa Michalska

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.