Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Galaretka z gęsiny

Odciąć uda od tuszki gęsiej. Włożyć je do garnka, dodać cebulę, czosnek, natkę. Zalać wodą, zagotować i wtedy doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny. Ostudzić. Wyjąć mięso, a wywar odstawić na bok. Zdjąć skórę z mięsa gęsi. Mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez gęste sitko i sklarować dodając ubite białka i odrobinę octu. Jeszcze raz przecedzić. Do gorącego, sklarowanego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso włożyć do miseczek o pojemności 200 ml, udekorować, zalać wywarem. Serwować z marynowanymi grzybami i chrzanem.

 Ten Przepis Artura Moroza na 3 potrawy z 1 gęsi nie bierze udziału w konkursie.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.