Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Udo z gęsi na puree marchewkowym z opiekanymi warzywami okopowymi i demi glace

Ten przepis został dodany przez restaurację .

Udo z gęsi doprawiamy i odstawiamy na kilka godzin. Smalec podgrzewamy i zalewamy gęsi. Dodajemy ziele angielskie, gwiazdki anyżu , świeży rozmaryn . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na 3.5 godz Warzywa obieramy , wstawiamy do pieca pod parą. Kiedy będą al dente wrzucy na rozgrzaną patelnię wraz z masłem , Sól, pieprz . Opiekamy . Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie , miksujemy dodając śmietankę. Blendyjemy i przecieramy przez sito w razie konieczności.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.