Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

TOMASZ JAKUBIAK - OSTRA TAJSKA SAŁATKA Z GĘSINĄ, TAJSKĄ BAZYLIĄ I CZERWONĄ KAPUSTĄ

W rondelku, na małym ogniu, podgrzać oleje i chili. Gotować około 15 minut i odcedzić. Powstały ostry olej wymieszać z pozostałymi składnikami.

Na patelni usmażyć mięso i wymieszać z czerwoną kapustą, cebulą, ziołami oraz 3 łyżkami sosu.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.