Gęsina wg. Malinówki
Gęś oczyścić , umyć i wysuszyć . Przygotować bejcę z dwóch główek przeciśniętego czosnku z majerankiem,solą pieprzem , vegetą i olejem .Natrzeć gęś pozostawić na około 6 h .Jabłka wydrążyć ,obrać ze skóry skropić cytryną aby nie zczerniały .Przełożyć na patelnię z rodzynkami , 2 łyżkami cynamonu i drobno posiekaną cebulką i żurawiną. Farszem nafaszerować gęś ,zszyć otwór . Wstawić na godzinę do lodówki . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , gęś przełożyć do brytfanki . Podlewać sosem z pod gęsi, czerwonym winem, masłem klarowanym. Na 20 minut przed upieczeniem odkryć gęś aby się przyrumieniła oraz dołożyć pozostały farsz . Gęś pieczemy tyle godzin ile ma kilogramów .Podajemy z czerwoną kapustą , kluskami oraz sosem z pod gęsi na bazie śmietany.
Malinówka