Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsina wg. Malinówki

Gęś oczyścić , umyć i wysuszyć . Przygotować bejcę z dwóch główek przeciśniętego czosnku z majerankiem,solą pieprzem , vegetą i olejem .Natrzeć gęś pozostawić na około 6 h .Jabłka wydrążyć ,obrać ze skóry skropić cytryną aby nie zczerniały .Przełożyć na patelnię z rodzynkami , 2 łyżkami cynamonu i drobno posiekaną cebulką i żurawiną. Farszem nafaszerować gęś ,zszyć otwór . Wstawić na godzinę do lodówki . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , gęś przełożyć do brytfanki . Podlewać sosem z pod gęsi, czerwonym winem, masłem klarowanym. Na 20 minut przed upieczeniem odkryć gęś aby się przyrumieniła oraz dołożyć pozostały farsz . Gęś pieczemy tyle godzin ile ma kilogramów .Podajemy z czerwoną kapustą , kluskami oraz sosem z pod gęsi na bazie śmietany.  

Malinówka

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.