KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Udko z polskiej gęsi w wykwintnym sosie własnym...

Udko z polskiej gęsi w wykwintnym sosie własnym podane na karmelizowanych gruszkach z dodatkiem białych klusek

 

Przygotowanie udek:Świeże udko przyprawić  posiekanym czosnkiem, świeżym tymiankiem i majerankiem, solą i pieprzem oraz dodać paprykę mieloną. Następnie całość dokładnie wymieszać. Udka pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 3 godziny. Po upływie tego czasu udka obsmażyć na patelnie na złoty kolor i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do udek dodać wino oraz goździki i piec w piekarnik w temperaturze 150oC przez około 50 minut.  Podczas pieczenia polewać udka sosem z pieczenia.

Przygotowanie sosu: Sos z pieczenia udek odcedzić do osobnego naczynia po czym zagęścić delikatnie zawiesiną z mąki ziemniaczanej oraz śmietaną.Przygotowanie gruszek:Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. Gruszki ugotować z dodatkiem część cukru trzcinowego. Na patelni z pozostałego cukru trzcinowego przygotować karmel, dodać połówki gruszki i całość delikatnie podgrzewać, często obracając gruszki.

Propozycja podania

Na środku talerza ułożyć  dwie połówki karmelizowanych gruszek. Na gruszkach kładziemy udko przekrojone na dwie części i całość polewamy sosem.Jako dodatek polecamy kluski śląskie oraz kapustę czerwoną na ciepło.

Hotel Piaskowy

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →