Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Udo gęsie faszerowane grzybami i śliwką wędzoną

Udo gęsie luzujemy z kości. Rozbijamy delikatnie  mięso tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin.Grzyby kroimy w paseczki, śliwki wędzone również kroimy w grubsze paski, orzechy należy przebrać i przesiekać. Wszystkie składniki należy wymieszać z dwiema łyżkami miodu, dodajemy posiekany tymianek. (kilka gałązek) Farsz rozkładamy po równo na cztery uda gęsie i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 150 0 przez około 1,5 godz.Serwujemy z modrą kapustą i kluskami śląskimi.

Restauracja Karsnodwór

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.