Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Delicja Pierś z gęsi podana z jabłkami glazurowanymi w sosie żubrówkowo pieprzowym

Piersi z gęsi opłukać natrzeć solą pieprzem posiekanym czosnkiem i majerankiem skropić oliwą i pozostawić na 3 godziny w lodówcejabłka karmelizować na cukrze dodać pieprz kolorowy i zalać żubrówką dusić około 3 minut na koniec zdjąć z ognia i dodać łyżkę zimnego masłażurawinę z maliną poddusić na 1 łyżce cukru zalać winem i po koło 3 minut zdjąć z ognia i dodać zimne masłopiersi z gęsi grillować na patelni podawać na jabłkach polewając sosem z malin i żurawinydodatkowo można podać kluseczki półfrancuskie.

Hotel Artis

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.